De Keukenmeid

Even voorstellen:
Christianne Muusers heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, afstudeerrichting Middelnederlandse taal- en letterkunde (met Laat-Latijn en Westerse Codicologie en Paleografie). Gaandeweg heeft zij zich gespecialiseerd in Middelnederlandse kookteksten, en vervolgens  haar terrein uitgebreid tot Europese middeleeuwse kookteksten en uiteindelijk kookteksten tot 1800.
Zij heeft in 2003 het boekje Pauwen en pasteien gepubliceerd, met middeleeuwse recepten die zijn klaargemaakt voor een maaltijd op het Muiderslot voor het KRO televisieprogramma Markant Nederland. Daarnaast heeft zij o.a. bijgedragen aan het boek over Middeleeuwse artes-literatuur, Een wereld van kennis (o.r.v. Erwin Huizinga, Orlanda Soei Han Lie, Lenny M. Veltman, Uitgeverij Verloren, 2002), en aan het themanummer ‘Zintuigen in de Middeleeuwen’ van Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen (jaargang 20 (2006) nr 4).
Op Coquinaria publiceert Christianne sinds 2002 edities van de drie overgeleverde Middelnederlandse handgeschreven kookboeken, met vertalingen in modern Nederlands en Engels  (een project in wording), en tweemaandelijks een historisch recept en een modern recept met uitgebreid commentaar. In samenwerking met Hannie Humme werkt zij aan een project over culinaire geschiedenis voor kinderen, Blik in de pannen. Het nieuwste project is deze site met besprekingen van boeken over eten, koken, gastronomie en culinaire geschiedenis, met de simpele titel Kookboekrecensies. Christianne houdt twee blogs bij, op LiveJournal in het Engels, vooral over nieuwe recepten en haar katten, en bij De Volkskrant in het Nederlands, over onderwerpen die met koken te maken hebben. De blogs worden niet heel vaak bijgewerkt, er is gewoon te veel te doen.
Van 1997 tot 2007 organiseerde Christianne Muusers regelmatig kookavonden rond verschillende historische en culinaire thema’s, sinds 2008 legt zij zich vooral toe op schrijven, en het geven van lezingen over culinair-historische onderwerpen. Deze worden afgesloten met een kleine proeverij.


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: