Ken Kawasumi, The encyclopedia of sushi rolls

April 26th, 2011

Geweldig! Fantastisch! Kopen!

Het ultieme knutselvoedsel


Bol.com
Amazon.de
(geen verzendkosten)
Bookdepository.co.uk
(geen verzendkosten)

Als je de illustratie op de stofomslag ziet, geloof je je ogen niet. Is dat allemaal mogelijk met sushi?
Sushi-meester Kawasumi beschrijft 180 verschillende sushirollen, met duidelijke instructies én instructieve foto’s. Zowel de absolute beginner als de gevorderde kok zal veel plezier beleven aan dit boek. Uiteraard begint de schrijver met het maken van de sushirijst en de ingrediënten en materialen die daarvoor nodig zijn. Daarna volgen twee delen, Maki-zushi, de ‘gewone’ sushirollen (die ook heel decoratief kunnen zijn), en Kazarimaki,  decoratieve sushirollen. Helemaal achterin staat een pagina met problemen bij het maken van sushirollen en hoe je ze kunt voorkomen.
Het eerste deel opent met verschillende vullingen die extra voorbereiding nodig hebben (kampyo, shii-take, oboro, omelet en komkommer). Daarna volgen dikke sushirollen, dunne rollen, samengestelde rollen, handgevormde sushirollen en binnenstebuiten-rollen in allerlei variaties, waarbij van iedere categorie duidelijk wordt beschreven en getoond hoe je de rol oprolt. Van iedere sushirol is het eindresultaat gefotografeerd, de compositie vóór het oprollen, en enkele kleine verklarende fotootjes. Per pagina staan twee verschillende rollen beschreven.
De decoratieve sushirollen in het tweede deel hebben meer ruimte nodig, één tot twee bladzijden per stuk.  De beschrijving komt neer op een bouwpakket, waarbij eerst verschillende hele dunne rolletjes worden gemaakt (zoals oogjes, vleugels, bloemblaadjes) die vervolgens met extra ingrediënten én sushirijst zodanig op het zeewiervel worden gerangschikt dat ze, eenmaal opgerold, een afbeelding vormen van bijvoorbeeld een libelle of pandabeer. Daarna wordt getoond hoe je lettersushirollen en vier Chinese karakters (o.a.  ‘gefeliciteerd’) construeerd, en tot slot staan er enkele sushi met kerstmotieven. Dat laatste bevreemd misschien, maar het kerstfeest (niet het religieuze feest, maar het cadeautjesfestival) is populair in Japan, vergelijkbaar met Valentijnsdag.
Voor andere soorten sushi (nigiri-zushi, chirashi-zushi, oshi-zushi, inari-zushi) zul je andere kookboeken moeten raadplegen, maar dit boek mag terecht een ‘encyclopedie van sushirollen’ heten. Het is een feest voor het oog, zelfs als je nooit één sushirol maakt. Dankzij de duidelijke foto’s kun je zelfs als beginner aan de slag, al zul je voor de meest ingewikkelde vormen wel handig moeten zijn. Dat heeft minder met kookkunst dan met knutselen te maken.
Ken Kawasumi, The encyclopedia of sushi rolls (Graph-sha, 2008/2001, ISBN 9784889960761) Engelstalig

Tags: ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: