Fransiscus van Stierbeeck, Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood

April 28th, 2011

Leuke uitgave van een interessant boekje over paddestoelen uit de zeventiende eeuw


Bol.com

De tekst is een kort tractaat (12 pagina’s) dat 1668 is gepubliceerd door Franciscus van Sterbeeck, secretaris van de bisschop van Antwerpen. De originele tekst staat achterin het boekje, en is ook op de website van Marleen Willebrands te raadplegen. Van Sterbeeck publiceerde in 1675 een veel uitgebreider werk over paddestoelen (het Theatrum fungorum oft het toneel der campernoelien), waarvan de tweede druk uit 1712 ook online te raadplegen is. In de gedrukte editie van het Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood staat een vertaling in modern Nederlands met verklarende noten, een inleiding over Van Sterbeeck, een hoofdstuk over de benaming van paddestoelen bij van Sterbeeck (moeilijk te bepalen vaak), opvattingen over paddestoelen van medici en kruidenkundigen uit de zeventiende eeuw, en heel leuk, dertien bewerkte keukenrecepten die in het Traktaat en het Theatrum te vinden zijn.
Dit is niet een ‘paddestoelenkookboek’ maar een boek over paddestoelen in de zeventiende eeuw waar ook enkele recepten in staan. Interessante kost voor mycologen en culinair historici, curiositeitje voor de culinair avontuurlijken. Wat dacht je van gehaktballetjes van zwezerik, merg en paddestoelen?
Marleen Willebrands en Arno ‘t Hoog, Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood (Uitg. Verloren, Hilversum, 2006, ISBN 9789065509178)
(Dit is een repost, de oorspronkelijke versie is per ongeluk verwijderd)

Tags: , ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: