Sam Stern, Mega Vega

February 2nd, 2011

Een kookboek naar mijn hart


Bol.com
Amazon.de
(Nederlandstalige editie, geen verzendkosten)
Amazon.de
(Oorspronkelijke Engelstalige editie, geen verzendkosten)
Bookdepository.co.uk
(Oorspronkelijke Engelstalige editie, geen verzendkosten)

Jamie Oliver is alweer te oud. De nieuwe Britse ster is Sam Stern, geboren in 1990 maar met al vijf kookboeken op zijn naam, waaronder een studentenkookboek . Zijn laatste, Eat Vegetarian, is in het Nederlands vertaald als Mega Vega.
Het boek begint met een duidelijk uitleg waar je in je voeding op moet letten als je voltijds-vegetariër bent, en welke ingrediënten de noodzakelijke stoffen bevatten (zo zit ijzer, waaraan vegetariërs wel eens gebrek hebben, onder andere in zuidvruchten, pindakaas, hummus en olijven). De (beginnende) koker krijgt ook uitleg over boodchappen, bewaren, de ‘vega-voorraadkast’ en kooktechnieken.
Bij de recepten is in één oogopslag te zien hoeveel porties ze opleveren ( vaak voor 1 persoon, meestal 2 of 3, soms 4), of ze snel te bereiden zijn, en of ze geschikt zijn voor veganisten (dus ook zonder zuivel en honing). De instructies worden overzichtelijk in stappen gegeven. De recepten zijn ingedeeld in Snelle ontbijtjes & brunch, Lunch & snacks, Theetijd, Diner, Toetjes en Essentiële extra’s zoals ketchup, groentebouillon, chutney, dressings, knoflookbrood en vanillesaus. Een uitgebreid register op recepttitel en ingrediënt maakt het opzoeken van recepten makkelijk. Vrijwel alle recepten zijn gefotografeerd.
Stern is een echte kok: mayonaise maak je zelf, net als pesto, brood en (groente)bouillon. De Britse afkomst is duidelijk te merken aan gerechten als scones, en vegetarische varianten van toad in the hole en Cornish pasty, maar ook de Franse, Italiaanse en Oosterse keukens komen aan bod. En vegaburgers, met patat. Maar dan wel zelfgemaakt uit de oven.
Dit enthousiaste boek is niet alleen interessant voor jongeren, het is gewoon een goed all-round  kookboek met lekkere vegetarische recepten voor iedereen.
Sam Stern, Mega Vega (Uitgeverij Ploegsma, Amsterdam, ISBN 9789021668345. Vertaald uit het Engels Eat vegetarian)

Tags: ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: