Nadia Zerouali en Merijn Tol, Bismilla Arabia

February 1st, 2011

Ongelooflijk lekker


Bol.com

Dit tweede kookboek  met recepten uit de Arabische keuken is een prachtig vervolg op Arabia, onze culinaire reis. De samenwerking met fotograaf Sven Benjamins en grafisch ontwerpster Rosa Vitalie is gelukkig voortgezet, je kunt echt spreken van ‘deel 1’ en ‘deel 2’.
Opnieuw reisden culinair journalistes Tol en Zerouali rond door de drie regio’s om te koken en eten met mensen uit de streek, beroepskoks, hobbykoks en thuiskokers:  in het Midden-Oosten waren nu Palestina/Israel en Turkije aan de beurt, in Zuid-Europa Sardinië en Catalonië, en in de Maghreb Libië en Algerije. De beschrijvingen en foto’s van de bezochte regio’s en ontmoetingen met al deze mensen staan dit keer bij elkaar in het midden van het boek. Bij het lezen krijg je zin zelf op reis te gaan, en daarbij helpt de adressenlijst achterin met hotels, restaurants en specialteitenwinkeltjes.De recepten zijn allemaal voorzien van duidelijke, paginagrote foto’s, en de instructies zijn duidelijk. Achterin staat een alfabetische woordenlijst voor exotische ingrediënten,  en het register op recepttitel en een aantal ingrediënten. In de inhoudsopgave voorin staan alle recepten apart genoemd.
De recepten staan per streek in willekeurige volgorde, zoet en hartig, vlees, vis en vegetarisch. Informatie over menu-opbouw ontbreekt, daar had ik toch wel wat over willen lezen. De meeste recepten zijn eenvoudig te maken en zonder uitzondering smakelijk. Ik heb er al veel uit gekookt.
Bismilla Arabia
is een aanwinst voor de kookliefhebber, en mocht je ‘deel 1’ (Arabia) al in je bezit hebben, denk dan niet dat ‘deel 2’ dubbel en dus overbodig is. Integendeel zelfs.
Nadia Zerouali en Merijn Tol, Bismilla Arabia (Kosmos, 2010, ISBN 9789021546391)

Tags: , ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: