Ingrid van Koppenhagen en Yolanda van der Jagt, Hapas. Tapas met een Hollandse twist

November 16th, 2010

De Hollandse borrelhap gezien door een Spaanse zonnebril


Amazon.de
(geen verzendkosten)

De Nederlandse keuken blinkt niet uit in borrelhapjes, met bitterballen en blokjes kaas met mosterd heb je het eigenlijk wel gehad. In dit verfrissende kookboekje met vaderlandslievende oranje voorkant worden ‘Hollandse’ gerechtjes bereid en gepresenteerd als tapas, de Spaanse borrelsnacks. De recepten zijn ingedeeld naar vegetarisch, met vis en met vlees. Per opening staat één recept, met een kleurenfoto van het gerecht op de overliggende bladzij.  Het is een goed georganiseerd boekwerkje, met tips vooraf, helder geschreven recepten met aangegeven de bereidingstijd, moeilijkheidsgraad (veruit de meeste recepten zijn simpel tot makkelijk) en keukenspullen, en maar liefst vier handige indices op het eind: op alfabet, bereidingstijd, type hapa (dippen, smeren, kluiven etc.) en ingrediënt. Voorafgaand aan de indices staan nog tips voor hapas bij onverwacht bezoek en combinaties met wijn.
Hoe handig een boekje ook in elkaar zit, de recepten bepalen of je het ook echt gebruikt. Het recept voor bitterballen is wel héél simpel: frituur de ballen uit de diepvries en roer mosterd en mayo door elkaar. Gelukkig zijn niet alle recepten zo gemakzuchtig. De ingrediënten zijn wel meestal simpel, zo wordt overal diepvries bladerdeeg gebruikt en bouillon en mayonaise komen uit potjes. Voor sommigen zal dit een minpunt zijn, maar je kunt natuurlijk als ervaren koker deze kant-en-klare producten vervangen door zelfgemaakte versies. Aan de andere kant staan hier ook recepten in voor het zelf maken van kaassoesjes, kibbeling, vissticks en sateh, varianten op bekende combinaties (haring met rode bietensalsa, erwt-en-rookworstflappen) en leuke verrassingen als kipspiesjes met speculaaskruiden of toast met boerenkoolpesto.
Een kookboekje met een frisse kijk op de aloude Hollandse borrelhap, heel geschikt voor minder ervaren koks, of ervaren koks die niet altijd heel ingewikkeld willen doen.
Ingrid van Koppenhagen en Yolanda van der Jagt, Hapas. Tapas met een Hollandse twist (De Boekenmakers, 2010, ISBN 9789077740620)

Tags: , ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: