Het gouden koffieboek

August 8th, 2010

Van internet geplukt


Bol.com

Als ik ’s ochtends op sta, is het eerste wat ik doe blindelings naar het koffiezetapparaat lopen en een kop koffie pakken. Het is zelfs zo erg dat, als ik een keer nuchter bloed moet laten prikken, ik dit vaak een dag moet uitstellen omdat ik die eerste kop al achter de kiezen heb voordat ik echt wakker ben.

Voor mij ligt Het gouden koffieboek. Met zo’n titel verwacht je een groot, dik, gedegen boek, maar dat valt tegen. Wat je krijgt is weliswaar een verzorgd uitziend boekje, maar de informatie is uiterst beknopt en de recepten blijken voor bijna de helft (25 van de 55 recepten) van twee receptensites van internet te zijn geplukt. Die sites worden keurig bedankt, maar er wordt niet bij vermeld dat deze sites zelf hun recepten verkrijgen door inzendingen van allerlei gebruikers, die het daarbij overigens zelf niet al te nauw nemen met het vermelden van hun bronnen. Ook de herkomst van de foto’s roept vragen op: shutterstock (“Ruim twaalf miljoen rechtenvrije foto’s”) en stockxchange. Een auteursnaam wordt helemaal niet genoemd, wel een bedrijf dat de ‘samenstelling en bewerking’ heeft gedaan. En dan heeft de uitgever nog het gore lef om te vermelden “Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen […] zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever”. Dus zo doe je dat: pluk recepten en illustraties die iedereen ook zelf kan vinden van internet af, maak er een themaboekje van en hup, kassa!

Het gevolg van die werkwijze is dat je je terecht af kunt vragen of de recepten wel uitgetest zijn, en ook of de foto’s bij de recepten wel daadwerkelijk van die gerechten zijn. Toegegeven, koffie met cognac of rumkoffie, dat zegt niet zoveel op een plaatje (illustratie: foto van een glas met cognac, en een foto van een kop koffie), en bij de Café brulot (koffie met cointreau, sinasappelschil, geslagen room en gekonfijte sinasappelschil) was een uitsnede van een foto waarop een fles cointreau staat afgebeeld blijkbaar genoeg.

En dan nu de inhoud. Na wat zeer beknopte inleidende informatie over de geschiedenis van koffie, volgen pagina’s over koffiebonen, productieproces en methoden van koffiezetten. Deze zijn uitsluitend beschrijvend en gespeend van ieder waardeoordeel. De gebruiker moet zelf maar “ontdekken wat [deze] het lekkerst vindt of […] het makkelijkst”. Na informatie over houdbaarheid en smaak (maar geen tips hoe je koffie dan het beste kunt bewaren), volgen vier hoofdstukken met recepten: Internationale koffierecepten, Feestelijke koffierecepten, Koffie met alcohol en Lekkernijen met koffie.
De recepten zijn makkelijk (hoe moeilijk kan je doen met koffie?). Bij de gerechten gaat het wel eens fout: in de ingrediëntenlijst voor speculaas ontbreekt bakmeel, en in het recept zelf wordt de hoeveelheid ervan ook niet gespecificeerd. De ‘gemberkoek met peer’ wordt gemaakt met alleen gemberpoeder, terwijl op de foto een echte gemberkoek is te zien, met stukjes gember, en ook met krenten en rozijnen die niet in het recept staan. Overigens zijn de twee genoemde gerechten zonder koffie, net als vier andere van de vijftien recepten in dit hoofdstuk. Er wordt blijkbaar geen onderscheid gemaakt tussen gerechten met koffie en gerechten bij de koffie. Het register is tevens een soort uitgebreide inhoudsopgave, want de hoofdstuktitels staan er ook in vermeld, met eronder alle recepten in dat hoofdstuk.

Als je dit boekje zonder kennis van de wijze van produceren en de herkomst van de bronnen bekijkt, is het zeker niet onaardig, ook al is de extra informatie beknopt. Je hebt hier veel variaties op het kopje koffie bij elkaar staan, en krijgt nog wat zoete gerechten –al dan niet met koffie- erbij. Je kan dit als simpel cadeautje geven aan iemand die van koffie houdt, als je niet weet wat je anders moet geven. Zoek je zelf inspiratie, bespaar je dan het geld en kijk op internet. “Koffierecepten” geeft bij Google bijna achtduizend treffers.
Het gouden koffieboek (De Lantaarn, 2009, ISBN 9789054264989)

Tags: ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: