Marie Louise Borremans, De Afrikaanse keuken van Marie Louise

April 6th, 2010

Lekkere recepten uit Congo


Proxis.be

Vroeger had ik een leraar Grieks die dol was op Afrika. Mijn kennis van het Oud-Grieks is weggezakt, maar de lessen waarin hij dia’s van zijn reizen door Afrika vertoonde zijn me altijd bijgebleven. Dit kookboek doet me weer aan hem denken, mijnheer Huibregts.  Het gaat over de keuken van Centraal-Afrika, om precies te zijn van Congo, dat op en net bezuiden de evenaar ligt. Schrijfster Marie Louise (twee witte grootvaders, twee zwarte grootmoeders) is er geboren in 1952 en woonde er tot haar veertigste. Nu heeft ze in Brussel restaurant Jardins de Bagatelle, en in 2006 verscheen haar boek La cuisine africaine de Marie Louise. Dit is de vertaling van dat Franstalige boek. Jeugdherinneringen, spreekwoorden (“door samen te werken slagen de mieren erin de slang te doden”) en fotocollages van mooie, blije Congolezen en het Afrikaanse landschap (zonder bronvermelding of bijschriften) geven een persoonlijk cachet aan dit kookboek.
De recepten zijn helder geschreven, met een aanduiding van moeilijkheid (het merendeel is ‘makkelijk’, slechts één recept ‘moeilijk’), voorbereidingstijd en bereidingstijd. Niet alle gerechten zijn gefotografeerd. De  recepten zijn ingedeeld in Sauzen en specerijen, Hoofdgerechten, Nagerechten en Dranken. Geen voorgerechten, want die, zo staat bij de beknopte beschrijving van de Afrikaanse maaltijd, worden doorgaans niet geserveerd “omdat iedereen al veel eet bij het aperitief”. Bij dat aperitief eet je pinda’s, kokosnoot, bananenchips, geroosterde vleesjes en gefrituurde vis (geen recepten).
De meeste exotische ingrediënten die in de recepten worden gebruikt zijn tegenwoordig wel in Nederland of België te koop, al zul je vaak wel naar een toko of Marokkaanse of Turkse winkel moeten. Moambe (vloeistof die overblijft bij de bereiding van palmolie), chayote (aan komkommer verwante vruchtgroente die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt), maniok (knolgewas uit Zuid-Amerika) en kleine gele aubergines zijn niet overal te vinden, maar er blijven genoeg recepten over met redelijk makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Achterin staat alle recepten in de volgorde waarin ze in het boek voorkomen. Dankzij de duidelijke indeling van het boek kun je makkelijk vinden wat je zoekt.
Wat voorbeelden van de keur aan recepten: gombo’s (okra’s) met kokosmelk en gember, scampi met banaan- en kerriesaus, gevulde zoete aardappelen met paddenstoelen, salade van gerookte kip, maïskoekjes, gratin van mango met kaneel en kardemom, pindasnoepjes. De smaak is pittig, maar niet zo gekruid als de Indiase of Indonesische keuken, hoewel het specerijengebruik en cocos er soms wel aan doet denken. Veel vruchten en groenten uit Midden- en Zuid-Amerika, dus enige verwantschap met de Caribische keuken valt ook te ontdekken.
Volgens de blurb op de achterkant staan er meer dan 200 recepten in het boek. Het zijn er ongeveer 120. Drukfoutje?
Marie Louise Borremans, De Afrikaanse keuken van Marie Louise (Roularta, 2008, ISBN 9789054668961, oorspr. 2006 La cuisine Africaine de Marie Louise, vert. Heidi Deschepper)

Tags: ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: