Evert Kornmayer, Keltisches Kochbuch

March 6th, 2010

Leuk voor LARPers


Bol.com
Amazon.de
(geen verzendkosten)
Bookdepository.co.uk
(geen verzendkosten)

Het eerste dat opvalt aan dit Duitstalige boek is het lettertype, en dat is niet goed. Een lettertype mag niet afleiden van de inhoud. Het gebruikte font is een mengelmoes van uncialen en kapitalen. Leuk voor hoofdstuk- en recepttitels, maar niet voor de hele tekst.

Kornmayer, die diverse kookboeken op zijn naam heeft staan (waaronder een ruim 500 pagina’s dik boek met Klassische & moderne Rezepte aus Holland) presenteert Keltische gerechten uit de tijd van 800 voor Christus tot het begin van onze jaartelling. De auteur verzekert ons diverse malen van de wetenschappelijk verantwoorde basis van zijn gereconstrueerde recepten, maar vermeldt ook diverse malen dat hij die bronnen niet bij de recepten vermeldt, “um Wiederholung zu vermeiden”.Het is géén wetenschappelijk werk, maar hij hoopt dat het toch in de wetenschap gebruikt gaat worden. Nu kan ik me voorstellen dat een uitgebreid notenapparaat in een kookboek niet nodig is, maar als je je werk baseert op wetenschappelijk onderzoek en daar nadrukkelijk op wijst, dan is het minste wat je doet toch voorzien in een bibliografie. En die ontbreekt. Net als overigens foto’s van de gerechten, de spaarzame illustraties zijn pentekeningen naar Keltische motieven.
Na deze kritische opmerkingen dan het positieve: de inleidende hoofdstukjes vertellen duidelijk wat de Kelten wel en niet aten, en hoe ze aten. Er is aandacht voor de Keltische kalender met bijbehorende feestdagen. Er is ook een stukje over maten en gewichten, maar ik betwijfel of de Keltische koks met weegschalen in de weer waren. De recepten zijn overigens overwegend geschreven voor de moderne keuken.
Het gebrek aan overgeleverde Keltische recepten geeft bij het reconstrueren ervan “viel Raum für kulinarische Fantasien”, maar de auteur is er toch in geslaagd om authentiek aandoende gerechten samen te stellen. Ze zijn ingedeeld in soepen/eenpansgerechten, brijen (basisvoedsel), groente/graan, zuivel, véél vleesrecepten, onderverdeeld naar diersoort, worsten, vis, schaal- en schelpdieren, hartige en zoete broden, moes/compôte, drank, en basisgerechten als bouillon van vlees, vis, kip en groente, reuzel en zuurdesem. Daslooksoep, schorseneren met spek, paardebloemsalade, geroosterde varkenskarbonaden met jeneverbessen, kip in bier, lijsterbesmoes, het zijn enkele van de recepten die iedere LARPer in de tijdsperiode van de ijzertijd en vroege Middeleeuwen met gerust hart kan bereiden.
Evert Kornmayer, Keltisches Kochbuch. Eine Sammlung Keltischer Speisen auf Basis archaeologischer Erkenntnisse und historischer Quellen. (2008, Verlag Gebrüder Kornmayer, ISBN 9783938173336) Duitstalig

Tags: , ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: