Tom Jaine, Building a wood-fired oven for bread and pizza

January 31st, 2010

Geschiedenis van de broodoven, en: hoe bouw je die in je achtertuin?


Bol.com
Amazon.de
(geen verzendkosten)

Als je helemaal authentiek brood wilt bakken, doe je dat in een houtgestookte oven. Na een uitgebreid geïllustreerde introductie over de geschiedenis van broodovens van de IJzertijd tot de 18de eeuw, volgt de handleiding voor het bouwen (of restaureren) en stoken van je eigen, houtgestookte broodoven. Als dat kan, want je moet er wel een vergunning voor aanvragen, het is een stevig bouwsel van 2 meter in het vierkant en ruim 2 meter hoog. Maar zelfs als je niet je eigen oven bouwt is dit een leuk boekje over de oude kunst van het broodbakken. De oude bakkerswerktuigen worden beschreven (en afgebeeld), en er staat één basisrecept in voor ‘household bread’, waarin het deeg drie rijsfasen doorstaat (24-36 uur, 3 uur, 3 uur). De 70 illustraties zijn gravures en  lijntekeningen, alle in zwartwit. Omdat dit boekje zowel een compleet bouwplan en praktische stookinstructies biedt als historische achtergrondinformatie, is het voor de praktische doorzetter net zo waardevol als voor de ‘studeerkamergeleerde’.  Als je een boek met broodrecepten wilt, dan moet je elders kijken.
Tom Jaine, Building a wood-fired oven for bread and pizza. (1996, ISBN 9780907325703) Engelstalig

Tags: , ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: