Daniel Wing en Alan Scott, The Bread Builders. Hearth loaves and masonry ovens

January 31st, 2010


Ambachtelijk brood bakken in een houtgestookte oven


Bol.com
Amazon.de
(geen verzendkosten)
Bookdepository.co.uk
(geen verzendkosten)

Dit prachtige boek bestaat uit twee delen, zoals de ondertitel al aangeeft: het maken van brood en het maken van gemetselde ovens. Er staan geen recepten in, maar er wordt diep ingegaan op de theorie en praktijk.  Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een beschrijving van een ambachtelijk (Amerikaans) bedrijf dat met het besproken onderwerp te maken heeft. In het eerste hoofdstuk wordt supermarktbrood en zuurdesembrood uit een houtoven vergeleken (in Amerika hebben ze kennelijk geen warme bakkers). Dan komen diepgaand broodgranen en meelsoorten aan de orde, zuurdesems, gisten en deeg, kneden en rijzen, en het bakken van broodmin diverse soorten ovens aan bod. Het tweede deel begint met een kort historisch overzicht van broodovens, dan volgen een beschrijving van de werking van ovens, en uitvoerige informatie over het ontwerp en  verschillende bouwmaterialen. Er volgt een gedetailleerde beschrijving van het bouwen van één oven, en tot slot het stoken van de oven. Dit alles is geïllustreerd met talrijke tekeningen en enkele foto’s (met een apart kleurkatern).
Daniel Wing en Alan Scott, The Bread Builders. Hearth loaves and masonry ovens. (1999, 11de druk 2009, ISBN 9781890132057) Engelstalig

Tags: , ,

Leave a Reply


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: